CONTACTAR

MIDA DEL TEXT: Augmentar la mida del textMida del text normalReduir la mida del text

Logotip
F13
Portada > Entitats > Cultura > Germandat de Sant Isidre

Germandat de Sant Isidre

Germandat Sant Isidre
Germandat Sant Isidre

Actualment, a la Germandat de Sant Isidre, hi consten inscrits 80 associats-germans que paguen la quota simbòlica de 5 euros l’any.

Si algú està interessat a formar-ne part, es pot dirigir als telèfons: 93.672.03.85 (Ramón Tintoré Rigol ) 93.672.03.89 (Vicenç Ollé Llinàs).

President: Sr. Ramón Tintoré Rigol
Adreça: Av Catalunya, 61
Telèfon: 93.672.03.85
Junta actual: Esteve Obiols Riba, Vincenç Ollé Llinàs, Jaume Tintoré Balasch, Joan Rigol Roig i Joaquim Tintoré Fisas.

Metge de la Germandat: Gabriel Ollé Fortuny

Acta d'aprovació dels estatus de 8 de juny de 1908
Acta d'aprovació dels estatus de 8 de juny de 1908

Història de la Germandat de Sant Isidre

La GERMANDAT fou fundada l´any 1874, i en presència dels Srs. Sebastià Roca, Pere Fisas Ollé, Celestí Bartralot, Pere Rigol i Gregori Bartralot, veïns tots ells de La Palma,  fou ratificada amb l’aprovació del reglament pel qual s’havia de regir, per l´Exelentissim Sr. Angel Ossorio, Governador de la província de Barcelona, amb data 15 de maig del 1908, i a partir d´aquell moment començà les seves funcions  segons l´ordre previst. Els estatus de l'entitat s'aproven el 8 de juny de 1908 segons consta en l'acta més antiga que es conserva de la Germandat.

En aquell temps en que, més aviat abundava la misèria -econòmicament parlan-  ja que la gent de La Palma no tenia altre mitjà de vida que el conreu de la terra i per consegüent les collites, sempre que les inclemències del temps en tot el llarg de l´any  les deixes arribar a terme, quan succeïa el contrari  i les pedregades  arrasaven el fruit que tant esperaven per la seva subsistència i que els havia costat la suor de tot l’any, moltes famílies quedaven sense recursos i amb greus problemes per a proveïr la taula amb el Nostre Pa de cada dia. I la situació  s’agreujava encara, quan algun membre de la família es veia atacat per alguna malaltia més ò menys llarga, i més encara si aquest era el cap de casa.

En aquella època no existia seguretat social, ni subsidis per a la tercera edat, ni ajuts oficials de cap mena.

Fou doncs aquesta circumstància, la que plantejà la necessitat de fundar una institució, encaminada a alleugerir  duna manera ò altra, aquest problema latent, i unint, tot aquest reduït poble de La Palma els seus esforços, va constituir aquesta Germandat, amb el propòsit  d’ajudar-se  mútuament com a veritables germans  i amb el bon encert de posar-la baix la invocació de Sant Isidre, Patró de la pagesia.

Així doncs, quan un germà patia una malaltia,  la Germandat es feia càrrec del cost dels medicaments, li feia entrega  d’uns diners en compensació dels  jornals que no podia fer i,  per part dels germans li treballaven les terres, segons la temporada li esporgaven els arbres, llauraven la terra o feien la collita. Si la desgràcia era més gran i es produïa la mort,  ajudaven  la vidua i els seus fills,  fent que la família sortís endavant;  també els germans feien torns per a vetllar el difunt i  se´l acompanyava fins el cementiri amb torxes i portant el taüt damunt les espatlles.

Actualment, la Germandat encara existeix. No obstant molta gent no la coneix perquè, afortunadament ha canviat molt la manera de viure i el pas del temps ha establert altres formes d’ajut potser més eficaces, i malgrat que avui hi hagi qui pensi que és una ridiculesa aguantar-la,  el fet de que, en aquests moments no representa cap sacrifici i per altre part no sabem mai el que pot passar, creiem que està justificat que continui existint.

L’evolució del temps, marcarà el camí necessari i nosaltres o els continuadors, hauran  d’obrar en conseqüència.

De moment, la Junta Directiva fa possible cada any  l’organització de la Festa Major de Sant Isidre, amb el patrocini de l´Ajuntament de la Palma, festa que en l’any 1993 essent encara l´Ajuntament de Cervelló i la Palma, la va reinstaurar com a FESTA MAJOR PETITA, a petició de la Germandat de Sant Isidre.

En l´any 1994, amb motiu de la celebració del 120é aniversari de la fundació de la Germandat (1874) s’organitzà un sopar de germanor per a  tots els associats junt amb  les seves esposes i, degut a la bona acollida que tingué, la Junta Directiva es va comprometre a  repetir-ho cada cinc anys. L´any 1999 tingué lloc la segona celebració , l'any 2004 la tercera, el any 2009 la quarta i la quinta en el any 2014. Val la pena constatar,  que  la Germandat de Sant Isidre és l’entitat més antiga de la Palma, per això creiem que no es pot deixar perdre ja que forma part de la  història del nostre poble.

Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Ajuntament de la Palma de Cervelló

c/ Sant Cristòfol, s/n.

Telèfon: 93.672.02.02 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

NIF: P-5831301-F

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona